.Napoje energetyczne stały się elementem diety wielu ludzi, niestety także sportowców. Nie uważam, iż dobrze się stało, gdyż „energetyki” są pozbawione wartości, a stosowane długofalowo przynoszą szkody zdrowotne, zaburzenia glikemii, choroby (cukrzycę). Wiodącą marką w tym segmencie rynku jest Red Bull. „Ale na mnie energetyk [...]
[...] chirurgiczne posiadają ogromną skuteczność, ale … wymagają długiego czasu, zmiany w stylu życia (aktywność, trening) i diecie również przynoszą znakomite rezultaty Podawanie witaminy D Witamina D ma wpływ na stężenie androgenów, więc nie należy jej lekceważyć. Może powstawać w skórze, jednak problemem jest niska ekspozycja na UV w miesiącach [...]
[...] g jogurtu dostarczy 77 kcal, w tym: 3,1 g białka 1,4 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 12,9 g węglowodanów (w tym 12 g cukrów) 0,1 g soli Wzbogacony o witaminy: 2,9 mg witaminy E 0,28 mg witaminy B6 0,35 mg witaminy B2 0,23 mg witaminy B1 Cena: około 3 zł za opakowanie 377 ml. Plusy: jest ogólnodostępny, w ofercie są inne [...]
[...] produktów mlecznych wręcz sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Odchudzająca moc nabiału związana jest z jednej strony z wysoką zawartością wapnia, z drugiej z obecnością witaminy D, a także bioaktywnych produktów aktywności bakterii kwasu mlekowego – w produktach fermentowanych. Może niekoniecznie warto opijać się mlekiem i objadać twarogiem [...]
[...] i patologicznych, tj. wzrost nowotworów litych, rozwój chorób niedokrwiennych i przewlekłych zapaleń”. Czy cynk obniża stężenie prolaktyny? Tak samo, jak w przypadku witaminy B6 nie istnieją na to żadne dobrze udokumentowane badania. W obserwacji Koppelman MC i wsp. 50 mg cynku u kobiet z hiperprolaktynemią dało taki sam wpływ na stężenie [...]
[...] makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina D Niskie stężenie witaminy D w surowicy może wywołać i nasilić bóle kości oraz stawów, ponadto może [...]
[...] związków steroidowych, które posiadają właściwości pozwalające na rozpuszczanie ich w tłuszczach. Dlatego też w pokarmach żywnościowych to właśnie tłuszcz jest nośnikiem witaminy D3, a produkty zasobne w tłuszcz będą zawierały znaczne ilości witaminy D. Jest to też ważna wskazówka dla nas, gdyż kupując suplement diety w twardych tabletkach, [...]
[...] przeciwzakrzepowe, znane również jako antykoagulanty. Jednakże leczenie z użyciem tego typu środków wiąże się z rozmaitymi problemami. Otóż niektóre z nich są antagonistami witaminy K, a ponieważ witamina K chroni organizm przed wapnieniem tkanek miękkich, dlatego długotrwałe stosowanie tego typu leków może sprzyjać patologicznej kalcyfikacji, [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
[...] ALLNUTRITION - VitaminALL Vitamins & Minerals 60 kapsułek VITAMINALL VITAMINS & MINERALS to kompleksowy preparat zaspokajający zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały. Dawkowanie: porcję witamin zjadamy wraz z posiłkiem bogatym w tłuszcze np. do śniadania. ALLNUTRITION Green Tea 90 kapsułek Ekstrakt z zielonej herbaty [...]
[...] zawierają mnóstwo cukrów, co dyskwalifikuje je na wstępie. Gdyby nie udział cukru, to w smaku są naprawdę dobre, ponadto ceni się, że producenci wzbogacili je o wartościowe witaminy i minerały, natomiast taka ilość cukru w tym wypadku to jak strzał w kolano. Podsumowanie Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, a mamy ochotę na odskocznię albo [...]
Środki pobudzające ośrodkowy układ nerwowy były początkowo wykorzystywane przez sportowców w celu poprawy wydolności (fizycznej, umysłowej) w dniu zawodów. Od początku istniały dowody na to, że mogą być związane z nagłą zapaścią lub śmiercią, zwykle z powodu zatrzymania akcji serca i/lub niewydolności układu oddechowego, szczególnie podczas [...]
[...] jak witamina C jest powiązana z opornością insulinową. Myszom podawano niewielkie dawki czynnika martwicy nowotworów alfa przez 7 dni. Myszy, które nie mogły syntetyzować witaminy C, miały gorszą reakcję na obciążenie glukozą, cierpiały na wyższą oporność insulinową, miały wyższe stężenie insuliny oraz bardziej stłuszczoną wątrobę. Wnioski – [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
Kiwi to cenny owoc – dosłownie i w przenośni. Charakteryzuje go wysoka zawartość witaminy C, choć nie najwyższa wśród warzyw i owoców (istnieją na ten temat rozbieżności). Witamina C bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych (jest silnym czynnikiem redukującym). Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ [...]
[...] na czerniaka o 75%. Rakotwórcze jest również słońce. Ale oczywiście wszystko zależy od dawki. Niedobór promieniowania słonecznego przynosi ludziomopłakane skutki (niedobór witaminy D powstającej pod wpływem UV). Tak samo, jak opalenizna jest reakcją obronną, hipertrofia, wg specjalistycznej literatury na temat patologii, jest traktowana, jak [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]